Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na sjezdovce pod Ještědem vznikla obří instalace, upozorňuje na klimatickou krizi

Zástupci hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) dnes vyrazili na kopec, konkrétně na ještědskou sjezdovku, kde roztáhli obří plachty a vytvořili tak velkou instalaci připomínající přesýpací hodiny. Cílem je upozornit na klimatickou krizi.

Právě symbol přesýpacích hodin používá mezinárodní hnutí jako své logo. Cílem je vzburcovat lidi, upoutat jejich pozornost a rozpoutat debaty týkající se klimatické krize.

Hnutí Extinction Rebellion vzniklo vloni ve Velké Británii a postupně se během krátké doby rozšířilo do celého světa.

„Česká odnož Rebelie proti vyhynutí se zformovala v prosinci loňského roku v Praze. Od té doby má na sítích několik tisíc příznivců a stovky aktivních členů po celé republice. Libereckou frakci jsme založili dva. Teď po ustavujícím setkání je nás už pětadvacet,“ říká za místní skupinu Hynek Hruška.

Obrazec uvidíte i z velké dálky. Jeho rozměry totiž budou zhrubá 50 na 50 metrů. Vytvořením instalace ale aktivity hnutí nekončí. Na podzim chystají další akce. Hynek Hruška upozorňuje, že záměrem hnutí je se vždy chovat tak, aby nepoškodilo přírodu ani lidi, ale přeci jen jsou to rebelové. „Samozřejmě nebudeme škodit přírodě a ani lidem, ale jsme odhodlaní přikročit k občanské neposlušnosti a případně se pohybovat na hraně zákona,“ komentuje organizátor. 

V Liberci spolupracuje Extinction Rebellion s dalšími iniciativami jako Rodiče za klima Liberec, Limity jsme my nebo Fridays for Future.

V rámci svých aktivit má celosvětově hnutí za cíl zaměřit se na politiky, aby pravdivě informovali veřejnosti o celé situaci ohledně klima. Docílit chce i zavedení nutných opatření a mezi nimi i radikální snížení emisí oxidu uhličitého.

„Chceme dosáhnout toho, abychom byli do roku 2025 uhlíkově neutrální. Třetím bodem pak je vytvoření tzv. sněmu občanů, což je orgán složený výhradně z běžných lidí, kteří obdrží veškeré relevantní informace k tématu a na základě toho navrhnou řešení. Používají se u témat, která politici nemohou či nedokážou adekvátně uchopit,“ dodává Hruška.

Foto Denisa Albaniová

Štítky extinction rebellion, klima, krize, Liberec, klimatická krize, instalace, Extinction Rebelion, Ještěd, Velká Británie, Praha, Školní stávky pro klima, sjezdovka

Na sjezdovce pod Ještědem vznikla obří instalace, upozorňuje na klimatickou krizi  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.